Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Rimaszombat

A hónap műtárgya a Gömör-Kishonti Múzeumban – fából készült csörgőVytlači
 

csorgo.JPG

Júniusban egy fából készült csörgőt választottak A hónap műtárgyává a Gömör-Kishonti Múzeumban, amelyet a kártevők elijesztésére használtak a XIX. században a rimaszombati szőlőkben.

A csörgők a mechanikus (önjátszó) hangszerek közé tartoznak, a hang forrása maga a hangszer teste, ahol a hangot a fogaskerék által működésbe hozott nyelv biztosítja. A csörgőt elsősorban a szőlőben használták, ahol a kártevők (seregélyek) elriasztására szolgált, de gyerekjátékként is kedvelték, ahogy a húsvéti ünnepek elengedhetetlen tartozéka is volt egyben – tájékoztatta lapunkat źudmila Pulišová, a Gömör-Kishonti Múzeum etnológusa.  

Gömör-Kishontban nagy keletje volt a szőlőtermesztésnek, főleg a déli régiókban, így például Ajnácskőn, Nagybalogon, Uzapanyiton, Tornalján vagy Sajógömörön voltak nagyobb szőlőültetvények, de a XIX. század utolsó éveiben a filoxéra hatalmas pusztítást végzett. Később, főleg az első világháború után a szőlősgazdák ellenállóbb fajokat próbáltak ki, amelynek nagy részét a rimaszombati növénynemesítő szakiskolából szereztek be. A filoxéra mellett a tolvaj madarak, például a seregélyek is nagy kárt tettek az ültetvényekben, ami ellen a gazdák madárijesztővel, fizetett csősszel vagy éppen önműködő csörgővel védekeztek. A most kiállított csörgőt 1906-ban Bikky István ajándékozta Fábry Jánosnak, a múzeum első igazgatójának.      

 


 
 

ma 2018.06.18 van

ma Vratislav névnapja van

webygroup
Slovenská verzia
English version
FőoldalFőoldal