Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Rimaszombat

Rimaszombatiak is részt vettek az idei UDVart FesztiválonVytlači
 

 

 

Vica_Németh Z..jpgEsős nappal kezdődött július 7-én Füleken a második UDVart fesztivál, de a háromnapos rendezvény nagy sikert aratott. A következő két napban az időjárás is kegyesebb volt a szervezőkhöz, így az érdeklődés sem maradt el.

gyerek_5.jpgkönyvsátor Németh Zolival.jpg

A Városi Honismereti Múzeum udvara eleve családias hangulatú rendezvényekre van predesztinálva, de vonzerejét elsősorban romos épületei adják. Ehhez rakódik hozzá a fesztivál idejére a „raklap-hangulat”, egy kis retro érzés és „világító” művészet. A raklapok egyedi díszletként szolgálnak a színpad mögött és információs táblaként a színpad előtt is, kellemes ülőalkalmatosságok a programok nézőinek, ideális alapanyagok a festegetni vágyóknak, alkalmas építőeszközök a fesztiválinstallációk készítőinek, és egyébként úgy általában bármire felhasználhatók. A retro hangulatot az eredeti romos helyszínen kívül chill sátorral lehetett fokozni, melynek alapanyaga természetesen raklap, díszítőelemei pedig régi bakelitlemezek, sötétítők és a nagyi foteljei. S bár a chill sátor színes retro égői is kellemes hangulatot teremtettek, a „világító” művészet kapcsán a fényfestésre, a meotarokkal falra vetített festményekre gondoltunk, melyek alkotója idén a helyi művészeti alapiskola oktatója, Jana Bialová festőművész volt. Az atmoszféra adott volt, a programok szintén, a fesztiválozók pedig eljöttek nemcsak Fülekről, hanem Losoncról, Rimaszombatból és Salgótarjánból is – számolt be a rendezvényről portálunknak Illésné Kósik Andrea, a füleki Városi Művelődési Központ (VMK) igazgatónője.  

ISZ_5.jpgjóvilágvan_1.jpgKocsmabeat.jpg

Az UDVart politikailag független, kulturális, művészeti és könnyűzenei fesztivál, melyet a Füleki Városi Művelődési Központ szervez a Füleki Vármúzeum társrendezésében, valamint önkéntesek bevonásával. A VMK hiánypótló rendezvényként kezdett 2016-ban az UDVart fesztivál rendezéséhez, hiszen a város kulturális életéből hiányzott a fiatalok számára is vonzó, kulturálisan igényes, művészileg meglepő, hangulatában újszerű rendezvény. S ha már fiatalok, akkor ne a „rólunk, de nélkülünk” elv érvényesüljön, hanem a „róluk és velük”. Ezért keresett a VMK lelkes, fiatal önkénteseket is a megálmodott fesztivál megvalósításához.

slam_2.jpgsmola_2.jpg

A művelődési központ égisze alatt 2016-ban alakult meg a FOLT Művészeti Műhely, mely egy olyan önkéntesekből, fiatal amatőr művészekből álló csoport, melynek tagjai célul tűzték ki, hogy mindazt, amit szeretnek, egybegyúrják, és megmutatják a világnak. A műhelymunkák során születtek slam poetry szövegek, megzenésített versek, filmek, forgatókönyv, díszlet, dalok és sok egyéb, melyek segítségével megvalósult a különböző művészeti ágak keveredése, szintézise. Ennek egyik eredménye lett a FOLT Műhely 7/hetvenkedés című 2016-os bemutatkozó műsora, melyet a csapat a város első írásos említésének 770. évfordulója alkalmából vitt közönség elé. A VMK által támogatott FOLT Művészeti Műhely tagjai a színpadi szereplésnél többet is szerettek volna alkotni – megteremteni egy olyan miliőt, amelyben ők is inspirálódhatnak, illetve másoknak is megmutathatják: a művészet és a szórakozás nem zárják ki egymást – sőt! Ez a FOLT-gondolat találkozott a VMK igyekezetével, és ennek gyermekeként született meg az UDVart fesztivál.

A tavalyi első próbálkozás után a második, július 7. és 9. között megrendezett UDVart fesztivál több területen is bővült. Nőtt az önkéntesek száma, gazdagabb lett a program és egy nappal hosszabb lett a fesztivál. Ez meg is hozta az eredményt: a tavalyi látogatottságot sikerült megduplázni! A fesztivál történetében először az UDVart-nak védnöke is volt Kerekes Vica színművész személyében. Az első UDVart-hoz képest, mely még csupán a magyar közönséget szólította meg, az idén újdonságnak számított, hogy kétnyelvű lett a rendezvény: szlovák programok is bekerültek a kínálatba, melyet a szervezők a jövőben tovább szeretnének bővíteni. A kiegyenlített programkínálathoz azonban egy szlovák fiatalokból álló csapat járulhatna jelentősen hozzá.

SZBB_1.jpg

Az idei UDVart-on több volt a gyerekprogram, de a kisgyermekes családokra gondolva ezt a szervezők a jövőben még tovább bővítik. A kísérőprogramok között az idén is megtalálhatók voltak a könyvvásár és a kézművesek, újdonságként pedig megjelent a kiállítás, a csocsó és a falmászás – mindhárom igen népszerű volt még az éjszakai órákban is. A tavalyi esti mozi az idén is bekerült a kínálatba, de sajnos elmosta az eső. Volt viszont capoeira és dob show, valamint vetítéssel egybekötött előadás a Titokzatos Ukrajnáról Both Miklós jóvoltából, mely iránt nagy volt az érdeklődés, így hasonló jellegű előadások jövőre is bekerülnek a programba. Tavaly nagy sikert aratott a Slam Kombájn, így a slammerek idén is helyet kaptak: György Ádám, Bokor Krisztián és Varga Bence léptek színpadra. A 2017-es UDVart programkínálatában megjelentek az alkotóműhelyek – köztük a FOLT – Művészeti Műhely is, melyek workshopok formájában működtek a fesztivál ideje alatt. Így a tavalyi fényképész- és kézműves műhelyen kívül volt óvodások alkotóműhelye, kreatív írás és slam műhely, építész-, kovács- és festőműhely, valamint zenei, ütőhangszeres és capoeira workshop. A partnerek közül a Füleki Štúr Utcai Óvoda és a rimaszombati Aranymetszés hozott egy-egy műhelyt az UDVart-ra. A workshopok vezetői Nagy Hajnal Csilla, Kovács Vilmos, Kosecová Andrea, Nagy Adrianna, Gyetvai Zoltán, Atlasz Attila, Bielik Marcel, Hernadiova Silvia és György Ádám voltak.

A VMK LiteraTúra projektjének három programja is helyet kapott a fesztiválon. Az Irodalom – másképp címet viselő program keretén belül Mizser Attila vezetésével beszélgetés zajlott Németh Zoltán költővel és Kerekes Vica színésznővel, a KocsmaBeat formáció zenés felolvasóestet tartott, a megzenésített verseket is tolmácsoló Szabó Balázs Bandája pedig fergetes bulit csapott a fesztivál zárókoncertjeként. További partnerek is hoztak programot a fesztiválra. A már említett esti mozi a Priestor-nak köszönhetően jut el minden évben a fesztiválra, a Helen Doron Nyelviskola angol nyelvű foglalkozással, a VMK mellett működő MeseFigura pedig játékokkal készült a gyerekeknek. A Kelemenék formáció kicsiknek és nagyoknak egyaránt zenélt és dalolt, az Irodalmi Szemle pedig irodalmi beszélgetéssel gazdagította a fesztivált, melyben Nagy Hajnal Csilla szerkesztő kérdezte Mizser Attila főszerkesztőt és két fiatal szerzőt, Gužák Klaudiát és Gyurász Mariannát. A zenei kínálatban a szervezők arra törekednek, hogy a kevésbé ismert, de annál izgalmasabb formációknak adjanak helyet, a zenei stílusok minél szélesebb skáláját bemutatva. Így hallható volt az észak-mississippi hillstomp boogie-t játszó Sam Redbreast Wilson, a balkáni gipsy ethno-punkot képviselő Gypo Circus, a szlovákiai magyar alternatív zene legismertebb bandája, a Jóvilágvan zenekar vagy a szlovák reggae-punk és ska képviselője, a Smola a Hrušky. A szervezők szándéka a helyi és környékbeli  tehetségek bemutatása, de nem csupán a hazai vagy elszármazott költők, írók, színművészek, slammerek kapnak teret, hanem a  zenészek is. Így került be a programba a füleki Hajni és a Fiúk modern köntösbe bújtatott népzenéje, a fülekről származó Steve Misik progresszív rockot és crossovert játszó bandája, az elektronikus zenét kínáló rimaszombati Gustawson és a soult és alternatív zenét játszó losonci Dancing with the Wrong Girl.

A szervezők folytatják a hagyományt, jövőre is megszervezik az UDVart fesztivált. Nem titkolt céljuk, hogy az UDVart idővel a dél-szlovákiai régió középső részének közkedvelt fesztiválja legyen.


 
 

ma 2018.06.18 van

ma Vratislav névnapja van

webygroup
Slovenská verzia
English version
FőoldalFőoldal