Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Rimaszombat

Kiképzésen Rimaszombatban – Lázár Egon visszapillantásaVytlači
 

lazaregon.jpg

Amikor 1942 október 8-án bevonultam a tényleges „katonai” szolgálatra, akkor Hegyi Bözsitől kaptam egy ezüst nyakláncot egy kis feszülettel. Egy verset is kaptam hozzá, első soraira tökéletesen emlékszem: „Amulettet viselsz a nyakadon, és ez amulett a krisztusi kereszt. Ez őriz meg Téged a harcban, ha a gránát ércfalat repeszt”.

lazaregon1.jpg

A rimaszombati Horthy Miklós laktanya bejáratánál négy marcona őr fogadta az újonc bevonulókat. A laktanyába egyidejűleg vonultak be az 1921-ben született, tehát akkor 21 éves honvédek és munkaszolgálatosok. Ezért érthető, hogy az egyik őr nekem szegezte a kérdést: zsidó vagy keresztény? Keresztény! – volt a válaszom, és ekkor a laktanya jobb oldali szárnya felé irányított. Pár lépés után azonban újabb éles, hitvallató kérdés süvített utánam: És az ősök? Azok zsidók, feleltem. Akkor balra!

Aztán néhány pokoli nap következett, mert bizony az amulett nem védett meg, sőt provokált. Ami a laktanyában megalázó munka volt, azt velem végeztette el a harmadéves kápó munkaszolgálatos bagázs. Ez a WC-mosásból, krumpli pucolásból, éjszakai ügyeletből és a jó ég tudja, hogy mi mindenből álló kiszolgáltatottság az idegenlégiót idézte.

A nappali büntető beosztást a huszárlaktanya jelentette. Természetesen a lovakhoz nem nyúlhattam, de a lótrágyát én szedhettem össze. Megfelelő segédeszköz nélkül. Egy ilyen begyűjtő munka végén kimentem a budiba. Éppen a fal felé fordultam, amikor a mellettem dolgát végző huszárfőhadnagy úr rám köszönt: Szervusz, Egon! Ő nem volt más, mint cserkészőrsvezetőm, Erődi Harrach Gábor. Ez aztán a meglepetés. De nem tudtam, hogy hogyan szólíthatom. Megnyugtatott, hogy visszategezhetem, majd ott, a vizelde falánál kérdezte, hogy én hogyan kerültem ide? Gyorsan elmondtam. Mire a meglepő válasz így szólt: Azért tudd Egon, hogy neked sokkal jobb a sorod, mint nekem, mert nincs trippered és legalább tudsz pisilni.

Ez a rimaszombati újonckiképzés két hétig tartott. Ekkor az történt, hogy a századparancsnok, Csomor Gyula főhadnagy úr századírnokot keresett maga mellé, és a fehérkarszalagosok közül válogatott. (A keresztény vallású munkaszolgálatosok hordták a fehér karszalagot.)

Rám esett a választása, és ettől kezdve lényegesen jobb lett a sorsom. A tömegszállásról a századirodába költöztem, este és a hétvégén elhagyhattam a laktanyát, gyakran kaptam eltávozási engedélyt Budapestre. Lehet, hogy mégis segített Hegyi Bözsi amulettje?

konyvhet2.jpg

(Lázár Egon, a budapesti Vígszínház legendás gazdasági igazgatója. 2014-ben írta meg visszaemlékezéseit Visszapillantó – Színházi évtizedek címmel, amely a Corvina Kiadónál jelent meg, s megrendelhető a Tompa Mihály Könyvesboltban.)


 
 

ma 2018.06.18 van

ma Vratislav névnapja van

webygroup
Slovenská verzia
English version
FőoldalFőoldal