Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Rimaszombat

Erdős Virág személyesen is megérkezett BatyibaVytlači
 

erdos2.JPG

Három éve a Költészet napján gödöllői lakosok készítettek egy sajátságos periódusos táblázatot, amelyen a vegyjelek nem kémiai elemeket, hanem költőket takartak Háy Jánostól Kabai Lórántig bezárólag. A lantanaidák között Homérosz és Tompa Mihály között Erdős Virág foglal helyet. Az az Erdős Virág, aki idén tavasszal két alkalommal is bekerült a rimaszombati köztudatba, s a napokban végre személyesen is megérkezett.

IMG_0682.JPG

A Hátrahagyott versek című legújabb kötetében (Magvető Kiadó) maga a szerző is versbe foglalja önéletrajzát, így megtudhatjuk róla, hogy „Erdős Virág az egyik leghíresebb magyar író,//de már sajnos meghalt,//vagyis nem halt meg,//csak mindig nagyon későn jár haza.” Nos, nem volt ez másképp szeptember 19-én sem, amikor Erdős Virág az Esték a Gömöri Hírlappal című sorozat első őszi vendége volt, az apropó pedig a helyi Művészeti Alapiskola mellett működő Alterna színkör Az utolsó vacsora és egyebek című előadásának ún. darabtemetője. Vagyis a második a sorban, június végén Alsókubinban, a Hviezdoslavov Kubín nevet viselő országos szavalóversenyen elbúcsúztak tőle, ahol a szakmai zsűri nem igazán tudok vele sokat kezdeni a lírai színház elnevezésű kategóriában. S mivel képtelen volt Jana Janove rendező és csapata (Michaela Bartóková, Natália Čonková, Matej Kováč, Petra Pálkovácsová, Richard Rončák, Sophia Mária Sojková, Karolína Škytová, Oskar Vígh, Martin Balciar) magvas gondolatainak feldolgozására, inkább úgy döntött, hogy ifjúsági színháznak minősíti át az előadás műfaját, s ezzel letudja. Szerencsére, a közönség ott is vette a lapot.

erdos1.JPGIMG_0707.JPG

Ahogyan vette a lapot Rimaszombatban is. Az alkotók Erdős Virág verseit beleszőtték egy 2178-ban játszódó történetbe, csak a forma örök – a valóságshow műfaja ugyanis még mindig nem halt ki, csupán egy kissé többre, nem babra megy a játék, a szereplők az életükért a szavazók életét kínálják fel cserébe. Nem kis lapokkal játszanak tehát, de kiderül, minden csupán ámítás, a nagy Ő játszik velünk, aki osztja a kártyákat, s lelkiismeretesen és rendületlen intenzitással figyel bennünket. Egy dolog vigasztalhatja csupán a nézőt, semmi új a Nap alatt, a show résztvevőinek egyike nemhiába szeretne ígéri a visszatérést 2017-be, az ember az elmúlt évezredek alatt mit sem változott, legfeljebb gonoszabb és kimértebb lett kissé.   

IMG_0697.JPG

Erdős Virágot annak idején nem merték meghívni meg a bemutatóra, s most is megfelelő adag trémával várták az előadás napját, szidván az ötletgazdát, szerző előtt játszani ugyanis mindig kockázatos vállalkozás. Holott maga a szerző csak nagy nehezen talált el Rimaszombatba, a GPS sem nyújt mindig biztonságot, ráadásul az épülő körforgalom és egy ad hoc tragikus baleset miatt a fél várost lezárták, így alapos kerülővel sikerült csak eljutnia a művelődési házig. Ahol már szerepelt egyszer tavasszal, a Tiborc című versét ugyanis nagy sikerrel adta elő a komáromi Szalay Mátyás, aki meg sem állt a dobogó legfelső fokáig a Tompa Mihály Országos Szavalóversenyen a III. kategóriában. A bábterem előtermében összefutunk Tóth Csilla Csemadok járási elnökkel és Páko Mária gitárossal is, de mint utólag kiderül, egyiküket sem Erdős Virág és a Gömöri Hírlap rendezvénye vonzotta a sötét, eldugott sarokba. Ők ugyan jobbra el, de azért mintegy harmincan benéztek az Alterna rendkívül ötletgazdag, a kellékekkel és a fényekkel is bravúrosan bánó lelkes előadására, amely humorosan próbál mesélni egy nem túl humoros jövőről, amelynek a hősei egyre reménytelenebbül menekülnének vissza 2017-be, de nem tudják feledtetni azt a nézőtéren ülőkkel, hogy mi is menekülnénk legszívesebben innen. 2017-ből és Rimaszombatból.

Erdős Virág közéleti költészetet művel, bár ahogy a Hátrahagyott versek címe is jelzi, s ő maga is elmondja az előadást követő beszélgetésen, már nem sokáig. Ez az út számára már járhatatlan, de hogy milyen útra lép majd, azt még ő sem sejti. A beszélgetésen megtudjuk azt is, hogy a csoport sokáig keresgélt, míg egyik tagjuk, Matej Kováč felfedezte az Eva Andrejčáková által lefordított és Vladimír Janček által megverselt szlovák változatot (ahogy a színpadon, úgy a beszélgetés során sem zavart senkit a kétnyelvűség – külön köszönet Csank Katalinnak a végig élvezetes tolmácsolásért), s miután elolvasták a többiek is, már nem volt kérdéses, hogy ez lesz a leendő előadásuk alapanyaga. „Nagyon boldog vagyok, hogy nézőként részese lehettem ennek az előadásnak, az előadás ugyanis szinte függetlenítve magát a szövegeimtől, önálló életre kelt, a beékelt összekötő szövegek, a kerettörténet szinte új dimenziókba helyezte azokat ” – mondja huncut mosollyal a szemében Erdős Virág, aki szemmel láthatóan meghatottan ül a nézőtéren, s bizony meghatódva ejti ki az első mondatokat. De láthatóan elégedettek a szereplők is, akik a szerző kedvéért álltak össze még egy előadásra, s lelkesen invitálják azt egy közös fotó erejéig a színpadra.

21687637_10214375053476735_5997986830613841628_n.jpg

Az Esték a Gömöri Hírlappal sorozat az ősz folyamán folytatódik, októberben Danyi Zoltán verseskötetét mutatják be, novemberben Ady Endrére, valamint Tompa Mihályra és Arany Jánosra emlékeznek, decemberben pedig Farkas Ottó, Kerényi Éva és Csordás János köteteit mutatják be.   

Juhász Dósa János,

Gecse Attila felvételei és archív


 
 

ma 2018.09.24 van

ma źuboš, źubor névnapja van

webygroup
Slovenská verzia
English version
FőoldalFőoldal