Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Rimaszombat

A széncinege a hónap műtárgyaVytlači
 

cinke.JPG

Nyakunkon a tél, s aki figyelmesen jár-kel, már most találkozhat a széncinege (Parus major) egy-egy példányával. A Gömör-Kishonti Múzeum a széncinege múzeumban található kipreparált példányát választotta a hónap műtárgyául.

 

A széncinege a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a cinegefélék (Paridae) családjába tartozó apró termetű, közismert és közkedvelt madárfaj. Élőhelye kiterjed Európa nagy részére, Közép- és Észak-Ázsiára, valamint Észak-Afrika egyes részeire, ahol bármilyen összetételű erdőségben képes megtelepedni. A legtöbb széncinege nem vándormadár. Kizárólag a nagyon hideg, kemény telek elől vándorolnak el. A széncinege könnyedén azonosítható madárfaj, fekete fejjel és nyaki résszel, feltűnő fehér orcával, míg testének felső része olívazöld színű és testének alsó részei sárga színűek, némi eltéréssel a különböző alfajok esetében. Nyaranta főleg rovarokkal táplálkozik, ám telente táplálékának palettáját igencsak kibővíti, többek közt olajos magvakkal, vagy telelő denevérek elfogyasztásával. Akárcsak az összes többi cinegeféle, a széncinege is fák odvaiban fészkel. A tojó mintegy tizenkét tojást tojik és egyedül kotlik rajtuk, bár a fiókákat mindkét szülő táplálja. A széncinegék az évek nagy többségében két fészekaljat nevelnek fel. Fészkeiket harkályok, mókusok, menyétek támadják meg, míg élősködői közt szerepelnek a bolhák. A felnőtt példányokra gyakran vadásznak karvalyok. A széncinege jól alkalmazkodott az ember által megváltoztatott körülményekhez és gyakran lehet látni parkokban, kertekben, s télen az etetők leggyakoribb madarának számít a kék cinegével (Cyanistes caeruleus) egyetemben.  


 
 

ma 2017.12.11 van

ma Hilda névnapja van

webygroup
Slovenská verzia
English version
FőoldalFőoldal