Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Rimaszombat

Bátkában találkoztak a szlovák szó szerelmeseiVytlači
 

mindenki.jpg

 

2003-ban komáromi mintára rendezte meg a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya a Dobré slovo szlovák nyelvű szavalóversenyt, amelynek szervezésébe később bekapcsolódott a Gömör-Kishonti Művelődési Központ is. A verseny a Bátkai Alapiskolában talált otthonra, ahol az idén 78 versenyző mérettette meg magát szerte a régióból. A kerületi versenyre a tornaljai Szabadidőközpont szervezésében kerül sor.

haromszo1.jpg

 

Még 1996-ban a komáromi Selye János Gimnáziumban Csémy Marianna hozta létre a Dobré slovo (Jó szó) szlovák nyelvű szavalóversenyt. „A verseny alapgondolata abból indult ki, hogy a magyar tanítási nyelvű iskolákban a szlovák nyelv és irodalom oktatása kulcsszerepet tölt be. A szlovák nyelv tanulása és tanítása azonban elképzelhetetlen az irodalom, a kultúra ismerete nélkül. Ezért a verseny elsődleges célja az volt, hogy fejlesszük diákjaink szókincsét, nyelvi és kommunikációs készségét, megismertessük velük egy másik nép irodalmát és kultúráját, valamint szereplési lehetőséget adjunk azoknak a tanulóknak, akik szívesen szerepelnek nagyközönség előtt. Komáromban a verseny ma már a Komáromi Napok elengedhetetlen részének számít. Az iskolai fordulót követően fokozatosan 1998-tól járási, majd kerületi szintűvé bővült a verseny. A rangos megmérettetésnek az évek során több száz résztvevője volt. A 2015/16-os tanévben harmadszor az országos fordulót is sikerült megszervezni, amelyre a Besztercebányai kerület legjobbjai (Rimaszombat, Tornalja) is ellátogattak a Selye János Gimnáziumba. Az országos versenybe az alapiskolák felső tagozatosai, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok alsó évfolyamainak diákjai kapcsolódhatnak be. A rendezvény akkor vált nemzetközivé, amikor a szervezők a 2001/2002-es tanévtől nemcsak a szlovákiai magyar fiataloknak akartak szereplési lehetőséget adni, hanem megszólítottak olyan nemzetiségi iskolákat is Magyarországon, ahol oktatják a szlovák nyelvet. Az elmúlt 20 év alatt több általános iskola kapcsolódott be a megmérettetésbe, köztük budapesti, békéscsabai, nyíregyházi, pilisszentkereszti, tótkomlósi, dabasi, szarvasi, pitvarosi, nagycserkeszi, nagybánhegyesi, pilisszántói, piliscsévi, héhalmi, bükkszentkereszti résztvevőkkel” – összegezte a versenyről szóló fontosabb tudnivalókat a hirek.sk

zsuri-egyutt.jpg

Rimaszombatban a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya vállalta fel 2003-tól a verseny megszervezését, amely a kezdetektől a Győry Dezső Napok szerves részének számít, s amelynek egy év kivételével mindig Bátka adott otthont. Az idén is közel nyolcvan diák jutott el a rendezvényre, s a központi iskolák mellett több kisiskola is lelkesen bekapcsolódik évről-évre, így az idén is érkeztek például Baracáról is. „Mindig ez a verseny számomra az utolsó egy adott naptári évben” – mondja źubomír Šárik, színházi szakember, aki a kezdetektől ott van Bátkában, s a zsűrizés mellett  szakmai tanácsok garmadájával is ellátja a versenyzőket. „Nagyon fontosnak tartom, hogy ez a verseny létrejött, s a magyar diákok a számukra idegen, mégis annyira fontos szlovák nyelven is kipróbálhatják magukat. Külön öröm számomra, hogy igen gazdag a szerzői felhozatal, s az ú. n. kötelezőek mellett az idén is szép számmal találkoztunk kortárs szerzőkkel is, így Daniel Hevierrel, Peter Karpinskývel, Milan Lasicával, ahogy Milan Rúfusszal is” – értékelte a versenyt portálunknak a jeles színháztudós. A zsűritagok között Šárik mellett találkozhattunk Milana Jutkovával, a rimaszombati Városi Művelődési Központ igazgatónőjével, Marian Lackoval, a rimaszombati Művészeti Alapiskola igazgatójával, de Marta Hlušíková írónővel, ahogy Erika Juhászová, Tóth Katalin, Július Karas, Drahomíra Plichtová és Zsélyi Katalin tanárokkal is.

fellepo1.jpgfellepo2.jpgfellepő3.jpg

Az iskola ezt a napot a versenynek szentelte (tanítás szünetelt), a falakról a magyar és a szlovák irodalom jelesei néztek vissza ránk, s az idei év mottójául („Három, szó, közönséges szó”) a Ne vegyétek el a hercegnőnket című musicalből választották, amelynek legismertebb slágerét el is „játszották” nekünk.   

ertekeles1.jpg

A 2017-es verseny végeredménye:

I. kategória – vers: 1. Boros Emese, 2. Szajkó Laura, 3. Lesko Lara és Szabó Réka (mindannyian a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola tanulói)

I. kategória – próza: 1. Juhász Viktor, 2. Farkaš Laura, 3. Madarász Lili (mindannyian a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola tanulói)

II. kategória – vers: 1. Balog Boglárka (rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola), 2. Kuzma Szabolcs (rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium), 3. Máté Vanesa (Bátkai Alapiskola)

II. kategória – próza: 1. Boros Bereniké, 2. Valent Ádám (mindketten rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola), 3. Fejes Bíborka (feledi Szombathy Viktor Magyar Tannyelvű Alapiskola), a zsűri dicsérete: Ondrejcsák Anna (rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola)

III. kategória – vers: 1. Lajgút Dominika, 2. Barta Viktória (mindketten Bátkai Alapiskola), 3. Szitai Krisztina (feledi Szombathy Viktor Magyar Tannyelvű Alapiskola), a zsűri dicsérete: Varga Balázs (rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola)

III. kategória – próza: 1. Ostrihoň Dávid, 2. Sztankovics Bolda Zonga, 3. Vajgel Rozina (mindhárman a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium diákjai)

IV. kategória – vers: 1. Házik Ildikó, 2. Kovács Orsolya Krisztina (mindketten a rimaszombati Ivan Krasko Gimnázium diákjai), 3. Burszki Barbara (rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium)     

vegso.jpg

 

Kresnye András felvételei


 
 

ma 2018.11.18 van

ma Eugen névnapja van

webygroup
Slovenská verzia
English version
FőoldalFőoldal