Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Rimaszombat

Először járt Rimaszombatban Kern András és Hernádi Judit Vytlači
 

hittedvolna3.jpg

Május végén a Takács Bálint vezette Event Organization&Production szervezésében Richard Baer Hitted volna? című darabjával járt Rimaszombatban a budapesti Belvárosi Színház, amelynek főszerepeit Kern András és Hernádi Judit játszották, akik mindketten most jártak először Gömör fővárosában. Mindkettőjükkel az előadás előtt beszélgettünk, Kern Andrással elektronikus cigarettázás, Hernádi Judittal kontyigazítás közben.  

P1420080.JPG

- A Hitted volna? egy középsúlyú, nagyon jól megírt bulvárdarab, amelyet már öt éve játszanak. Hogyan jött létre az előadás?

- A Belvárosi Színház keresett egy jól játszható darabot, amelyben mindkettőnknek jut alkalmas szerep, így találták meg Richard Baer darabját. Mi pedig felkértük Verebes Istvánt, akivel már nagyon sokszor dolgoztunk együtt, hogy rendezze meg. Orlai az idén ismét talált egy új darabot a számunkra, amelyet április óta játsszunk Jutkával. Ezt meg Valló Péter rendezte meg.

- Az a Valló, akivel Budapest egyik legöregebb előadását, a Játszd újra Sam-et is jegyzik immár 1982 óta. Nem unja még?

- Épp tegnap játszottuk, de ami jó, azt nem unja meg az ember. Havonta egyszer elmegy, hosszú évekig a Vígszínházban ment, most pedig a Pestiben.

- Nem lehet kiöregedni belőle, hisz a darab főhőse 35 éves?

- De, egyszer biztosan abba is hagyjuk majd, ha rám szólnak, miért is az az öreg bácsi játssza. De egyelőre még nem szóltak.

- Viszont az eredeti szereposztásból már csak Ön maradt meg.

- Ez így igaz.

- A színház mellett időnként filmet is forgat, lásd. a Sztracsatellát, A miniszter félrelép vagy a legutóbbi, Gondolj rám című filmeket, amelyeket nemcsak rendezett, de a főszerepet is ön játssza, s ezeket a figurákat mintha egyenesen önre írták volna.

- Mindig is filmes akartam lenni, s lehet, hogy a színházi szerepeimhez képest kevésnek tűnik ez a három film, de nekem ezek nagyon fontosak. Amikor egyébként pályát kellett választanom, filmrendezőnek szerettem volna jelentkezni, de pechemre abban az évben nem indult ilyen szak. S mivel meg akartam úszni a kötelező katonaságot, beadtam a jelentkezésem színész szakra, ahová fel is vettek, mégpedig Várkonyi Zoltán osztályába, aki egyenesen le is szerződtetett a Vígbe, s azóta is ott vagyok.

- A Sztracsatella és a Gondolj rám főhőse számomra meglehetősen depressziósnak, itt-ott életuntnak tűnik, aki nem találja a helyét a világban.

- Depressziósak, az igaz, de egyáltalán nem életuntak. A kettő szerintem nem ugyanaz. Bár a Gondolj rám főhősét még csak depressziósnak sem nevezném. Mivel mindkét film nagyon személyes, így természetesen belekerülnek magánéleti elemek is.

- S az törvényszerű, hogy egy nagy nevettető, mint amilyen ön is, az a magánéletében depressziós és szomorú ember legyen? Hisz Madách is megírta, hogy „Én a komédiát lejátsztam,// Mulattattam, de nem mulattam”.

- Benne van ez is, de azért törvényszerűnek nem mondanám. Ami engem illet, a magánéletemben is szeretem a humort, de ez nem jelenti azt, hogy állandóan jókedvű lennék.   

- A színház, a filmek és a politikai kabaré mellett egyre nagyobb szerepet kap az életében az éneklés, több lemeze is megjelent, énekli például Cohen dalait, a 70. születésnapján is önálló estet tartott a Budapesti Kongresszusi Központban.

- Ez is csak úgy jött, szinte véletlenül, egyre többen mondták, hogy jó lenne egy önálló koncert is. De sokáig nem álltam kötélnek, mert féltem tőle. Nehéz dolog egy estét végig énekelni, s a zenének van egy kérlelhetetlen ritmusa, amit nem lehet elrontani.

- 1970 óta a Vígszínház tagja, azóta sok száz szerepet eljátszott. Vannak olyanok, amelyeket mérföldkőnek érez a pályáján?

- Mindig azok a fontosak, amelyeket éppen játszom. A Játszd újra Sam nagyon fontos a mai napig, Az élet mint olyan a Házi Színpadon, de A kellékest is szívesen játszom. Ja, és itt Orlainál a Valódi hamisítványt. De ez függ attól is, az ember milyen periódusban van, mit csinál mellette, mi érdekli épp. Most ezeket szeretem.

-  Ezt most érthetem úgy is, hogy nem teljesen elégedett azokkal a lehetőségekkel, amit az anyaszínházában kap?

- Most éppen igen.

- De az új évadban is főszerep várja, mégpedig Bulgakov Bíborsziget című darabjában, amit Hegedűs D. Géza rendez.

- Egy előadás sikere sok mindenen múlik. A darab tetszik, majd meglátjuk, mit sikerül belőle összehozni.

- Öt éve játsszák már a Hitted volna? című darabot. Mennyire helyfüggő a siker, függ attól, hogy a Belvárosiban játsszák vagy egy vidéki színpadon.

- Semmilyen szabály nincs rá, van, amikor nagyon jól fogadják, van, amikor kevésbé. Ez egy vidám darab, így általában bejön a közönségnek. Az emberek ugyanis szeretnek röhögni.

 

**********************************************************************************************************

hittedvolna2.jpg

Hernádi Judit a pályáját szintén a Vígszínházban kezdte, de 1986-ban a szabadúszás mellett döntött.

- Nem bírtam elviselni, hogy beleszóljanak az életembe, s vindikálom magamnak azt a jogot, hogy legalábbis azt higgyem, hogy beleszólhatok a saját életembe.

- Anyagilag mennyire jött ez jól?

- Én most őszinte leszek magával, jobban jött. Ezt senki nem hitte el, de akkor is így volt. Még abban az évben követett ezen az úton Törőcsik Mari és Garas Dezső is, de ők aztán leszerződtek a filmgyárhoz.

- De most megint mintha leszerződött volna a Belvárosi Színházhoz, ahol több főszerepet is játszik.

- Nem szerződtem le, ez inkább egy „gentlemen's agreement” megállapodás, s nagyon szívesen vagyok szellemi társa Orlainak. S ebben benne vannak a vidéki fellépések is.

- A Belvárosiban és az Átriumban több volt vígszínházas kollégájával is együtt játszik, így Kern András mellett Gálffi Lászlóval, ahogy Alföldi Róberttel is, aki két előadásban is rendezte. Mennyire politikai tett ma Alföldivel együtt dolgozni?

- Valószínűleg politikai tett is, de nekem nem akkora nagy bevállalás, mert én már eleve elköteleztem magam, s világéletemben ki is mondtam, amit gondoltam, s ezzel csak megerősítettem az ez irányú elkötelezettségem.   

- S mennyire érzi ennek a hátrányait?

- A közszolgálati televízióba például nem tehetem be a lábam, de ez nem papíron van leírva, inkább szorgalomból nem hívnak.

- Kern Andrással arról is beszélgettünk, mennyire fontos szerepet játszott az életében a zene. Ön annak idején a Sohase mondd című Döme-Verebes slágerrel robbant be a köztudatba.

- Egész egyszerűen adódtak ezek a lehetőségek, több zenés darabban is játszottam, most például a Chicago című musicalben próbálom Morton Mama szerepét, amelyet Alföldi rendez, s amelynek június 23-án lesz a bemutatója az Átriumban. De rendszeresen szerepelek például Kern András koncertjein is.

- Mennyire fél ettől a műfajtól?

- Inkább a tánctól félek, mert azt nem annyira szeretem, s nehezebben tanulom meg a mozgásokat. Dallamot és szöveget azt mindig könnyebben tanultam.

kern-hernadi.jpg

- S a filmek mennyire játszottak fontos szerepet az életében?

- Voltak fontos szerepeim ugyan, de soha nem voltam nagy filmes. Nem én vagyok az a színésznő, aki nagy filmes karriert futott be.

- Lánya, Tarján Zsófia a Honeybeast frontembere. Mennyire segítette, pátyolgatta a pályáját?

- Egyáltalán nem pátyolgattam, s magam is nagyon meglepődtem, hogy ilyen sikeres lett. De végtelenül büszke vagyok rá, ezt nyugodtan megírhatja. Tavaly az Erkelben volt koncertjük, idén a Budapest Parkban, majd az Aréna következhet. Nagyon boldog vagyok.

- Mind a Hitted volna?, mind a Valódi hamisítvány igazi jutalomjáték mindkettőjük számára.

- Ez így van, nagyon jó Andrissal játszani, s remélem, hogy ez fordítva is így van. A közönség meg mindenütt nagyon jól fogadja az előadást, s ez boldoggá tesz bennünket.

Juhász Dósa János, fotó: Belvárosi Színház és a szerző

 


 
 

ma 2018.11.17 van

ma Klaudia névnapja van

webygroup
Slovenská verzia
English version
FőoldalFőoldal