Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Rimaszombat

„Akit én tanítottam, abból mind ember lett” – Pál Dénes és családjaVytlačiť
 

DSC_4585.jpg

Szakadó hóesésben érkezek meg fotós kollégámmal Nagybalogon Pál Déneshez, aki egy takaros régi családi házban fogad feleségével, Erzsikével. A fiatalok még úton vannak, fia egy rimaszombati vaskereskedésben dolgozik eladóként, menye a helyi alapiskolában tanítónő. 2015-ben a fiatalok Csemadok Közművelődési Díjat kaptak Galántán, az idén pedig az „öregek” vehették át az Életműdíjat. Nagybalogon a Csemadoknak 240 tagja van, s február 9-én, szombaton tartja az évzáróját.

cimlapra.jpg

Idézzük fel a Csemadok méltatását: „Pál Dénes nyugalmazott pedagógus, 20 évig (1964-1984) volt a Csemadok Nagybalogi Alapszervezetének elnöke. Elnöksége termékeny ideje alatt az alapszervezet mellett működő színjátszócsoport több színdarabot is bemutatott, rendszeresen szerveztek író-olvasó találkozókat, megemlékeztek a jeles évfordulókról, gyermek-citerazenekar alakult és működött a faluban, megalakult a Gyöngyösi István Irodalmi Kör és többször is megrendezésre került a járási dal- és táncünnepély, a Daloló Balogvölgy. A Csemadok alapszervezete az ő elnöksége alatt megkapta a Munka Érdemrend bronz fokozatát. Nyugdíjba vonulása óta három könyvet írt és adott ki (Nagybalog múltja és hagyományai, Balogvölgy múltja és hagyományai, Életem korképe). Felesége, Pál Erzsébet a kezdetektől fogva támogatta férje ötleteit és aktívan részt vállalt a rendezvények szervezésében. Leginkább az egykori énekkar és tánccsoport munkáját irányította. Szeretetét a magyar kultúra iránt mi sem bizonyítja jobban, hogy máig aktív és lelkes tagja a Szivárvány Énekkarnak”.

o_pal-denes-pal-erzsebet.jpg

„Jó három évtizeddel ezelőtt az osztályfőnököm volt a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskolában, s nagyon szép emlékeket őrzök róla” – mondja Juhász László újságíró, s kéri, adjam át a tanár úrnak az üzenetét. Jó pár évtizede László Gyula professzor egy szádelői találkozón megállapította, akinek a vezetékneve maga is keresztnév, az valószínűleg székely származású. Így Dénes bácsi azóta tartja magát tiszteletbeli székelynek. És természetesen tősgyökeres baloginak, akinek teljesen természetes volt, hogy tanítóként-tanárként a település kulturális életét is szívvel-lélekkel vigye a hátán. Persze, más volt még akkoriban kultúrát szervezni, nem volt számítógép, tévé sem mindenhol – így aki élő kultúrára vagy csak társaságra vágyott, az a kocsma mellett a kultúrházat választotta, ahol zajlott az élet. Dénes bácsi mindezt meg is írta az Életem korképe című kötetében, amelyet 2017-ben a ROVIGA Polgári Társulás adott ki, s amelyben nemcsak a maga és a családja, de a falu elmúlt mintegy száz esztendejét felmutatja. Akkoriban még nem vártak a sült galambra, a hetvenes évek elején a kultúrház is brigádban épült fel, s mára bizony már alapos rekonstrukcióra szorul. Fiatalok és öregek kalákában jöttek, s akkoriban évente mutattak be színdarabot is. Férjhez adom az anyámat, A falu rossza, A vén bakancsos és fia, a huszár vagy a Dandin György – sorolja a bemutatókat Dénes bácsi, amelyeket nemcsak a faluban játszottak el, de a környező településekre is eljutottak vele. Ma már sokkal nehezebb kultúrát szervezni, az embereket nem érdekli semmi, ezért is csodálja a fiatalokat, hogy máig nem adták fel, sőt rendíthetetlenül szervezik a Csemadok mindennapjait. Évekig a falu egyik nagy attrakciója volt a Daloló Balogvölgy, amelyen számos magyarországi sztár is megjelent, így nagy sikert aratott Szécsi Pál, Béres Ferenc, Aradszky László, Kovács Kati, Koós János, Dévai Nagy Kamilla, ahogy az akkor még kezdő P-Mobil, akiket Korda György váltott a színpadon. De működött az asszonykórus, ahogy citerazenekar is. Ahogy ápolták a nagybalogi történelmi hagyományokat is, Gyöngyösi Istvánt, aki nagybalogi várkapitány volt egyidőben. Mostanában az írás köti le az idejét, előbb a falu történetét írta meg, majd munkáját kiterjesztette a Balog völgyére is. A már feljebb említett Életem korképében a kultúra mellett a falu egykor gazdag sportéletéről is beszámol (pár évnyi kihagyás után ma ismét van regionális első osztályú csapata a faluban), de nem hallgatja el a véleményét a falu irányítóiról sem. Rá is kérdezek, mit szól a váratlan polgármesterválasztáshoz (Csúr Tibort három választási ciklus után egy 27 éves, a helyi közéletben eddig ismeretlen fiatalember, Kluka Norbert váltotta), Pál Dénes, aki a könyvében is őszintén vall a közügyekről, csak annyit válaszol: „Egyrészt nagyon meglepődtünk, másrészt annyira mégsem”. Majd kiderül, a friss vér friss szellemet hoz-e a nagybalogi mindennapokba.

50628553_526819234493350_5027600347745484800_o.jpg

Erzsike néni, aki annak idején Simonyiból került Nagybalogra, a frissítőt biztosítja, nem nagyon szól bele a beszélgetésünkbe vagy lelkesen bólogat. Annak idején ő is kivette a részét a kultúraszervezésből, s ma is lelkes tagja az utóbbi években létszámilag alaposan megcsappant Szivárvány Énekkarnak. „Sajnos, az énekkar szakmai vezetője, Lévay Tibor pár éve meghalt, s azóta nem igazán van szakmai vezetője a csapatnak” – mondja szomorúan Erzsike néni, s az eredetileg 25 tagú csapatnak mára már csak 12 tagja maradt.   

Közben hazaérkeznek a fiatalok is, s azonnal be is kapcsolódnak a beszélgetésbe. Csaba beleszületett a „nagybalogi kultúrába”, s feleségével, Gabival, aki Bátkából került Balogra, örököltek mindent az elődöktől.

51706771_536070350234905_2699457739481939968_o.jpg

Ahogy Gabi mondja, a helyi alapszervezetnek 240 tagja (ha a rimaszombati alapszervezetet leszámítjuk, akkor talán több tagjuk van, mint a járás összes alapszerveztének együttvéve – a szerző megjegyzése) van, s köztük igen sok a fiatal. „Pedig tavaly duplájára emeltük az éves tagsági díjat, amely most 2 €” – teszi hozzá, s mint mindenhol, vannak aktív és kevésbé aktív tagok is. Szép számmal vannak roma tagjaik, de akad szlovák tagjuk is. „Lám-lám, Bandi, Te még nem is vagy Csemadok-tag”, – szól Gabi a fotósomhoz, aki tüstént megígéri, a következő évzárón ős is belép, ha már mostanában minden évzáró az ő kiállításával kezdődik.  Az év első s egyik legfontosabb összetartó rendezvénye az évzáró, amelyre általában mindig megtelik a kultúrház. A hagyományos napirendi pontok mellett az idén is lesz Kresnye András fotókiállítás (Budapesti képeslapok), s levetítik a Pál Dénesről és feleségéről készült kisfilmet is, amely az egykori laudációt „helyettesítette” Galántán, a díjátadón. Két éve gyerektábort is működtetnek, szerveznek színházlátogatásokat, nem feledkeznek el Gyöngyösi Istvánról sem (Koós Istvánékkal együtt évente megkoszorúzzák a költő sírját Csetneken), évente részt vesznek a faluval közösen a Vámos Települések Találkozóján, bálokat rendeznek, ahogy működik a Szivárvány Énekkar is. „Egyre nehezebb manapság a kultúra szervezése, mások az emberek, s a fiatalokat leköti a számítógép, az okostelefon” – fűzi tovább a szót férje, Csaba, aki nem titkolja, bár nagyon próbálkoztak vele, a saját gyerekeiket már nem sikerült megfertőzni a kultúrával. Gabi a helyi alapiskolában tanít, s a szabadideje nagy részét is a gyerekei körében tölti. Egyre több a roma gyerek, akikkel még nehezebb foglalkozni, de mégsem adja fel. Három alkalommal vettek részt a Regionális Pedagógiai Központ által megszervezett projektnapokon, s már javában készülnek az idei évfolyamra is, amelyen a település nevezetességeit szeretnék bemutatni. Két éve beneveztek a Duna Menti Tavaszra is, de a régiós fordulón komoly csalódás érte őket. Minden évben bekapcsolódnak a FIKIV-be is, ahogy műsorral lepik meg a nyugdíjasokat is, de évente ellátogatnak a nemesradnóti Pósa Lajos szoborhoz is.

paldenesek.png

Egyik legkedvesebb rendezvényük a kiszehajtás, a télűző bábégetés, amely során találkozik múlt és jövő. A bábokat Pál Dénes vezetésével készítik el, s aztán végig vonulva a falun, meggyújtják és bevetik a Balogba. Pál Csaba és Gabi 2015-ben példaértékű kitartásukért, hitükért, odaadásukért, áldozatos munkájukért Csemadok Közművelődési Díjat vehettek át Galántán.

„Nagyon nehéz bevonni a fiatalságot, akik egyre nehezebben viselik el a megkötöttséget” – ismétli Csaba, s mintegy ellent is mondva önmagának, rögtön hozzá is teszi, 12 tagú a Csemadok jelenlegi vezetősége, amelyet 6 házaspár alkot, akik ideális csapatot alkotnak. „Nehéz, nagyon nehéz, de talán mégsem lehetetlen” – összegzi beszélgetésünket Dénes bácsi, aki bár elkészítette már élete számvetését, s büszkén mondja a többiekkel teljes egyetértésben, hogy” akit én tanítottam, abból mind ember lett”, mégsem ül a babérjain, hogy élvezze a nyugdíjas éveit. „Épp most egyeztem meg Kresnye Bandival, hogy készítünk egy fotóanyagot Balogvölgyéről, hogy megörökítsük a múltat és a jelent, tanulságul az utókornak.”

Juhász Dósa János, fotó: Kresnye András, Neszméri Tünde és archív     

 

 

 


 
 

ma 2019.07.22 van

ma Magdaléna névnapja van

Részletes naptár

webygroup
Slovenská verzia
English version
FőoldalFőoldal