Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Rimaszombat

A Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat önkéntesei megkezdik szolgálatukatVytlači
 

lelkisegely.jpg

A Szövetség a Közös Célokért társulás a magyarországi és a kárpátaljai mintát követve 2016. október 28-án indította el a telefonos lelki elsősegély szolgáltatást a Felvidéken.

Komáromban Hideghéthy Andrea, a Szövetség a Közös Célokért ügyvezető igazgatója, Ujpál Emőke pszichológus, a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szakmai vezetője, valamint Németh Gabriella, a Femine Fortis – Erős Nők Polgári Társulás elnökségi tagja március 13-án sajtótájékoztató keretében számoltak be arról, hogy a 2016. évi indulást követően a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat önkéntesei megkezdték működésüket.Helyi tarifával hívható két számon: 0904 500 338 (T-Mobile) és a 0918 500 333 (Orange) számon érhető el napi 24 órában, akár a névtelenség megőrzésével a szolgáltatás, melyet a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének önkénteseihez csatlakozva, a 2019 januárban sikeres vizsgát tett 11 felvidéki önkéntes is fogad ez év márciusától. Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat működtetőiként a technikai feltételek biztosítása után célként fogalmazták meg, hogy a beérkező hívások fogadásában felvidéki önkéntesek is részt vállaljanak. Most, hogy ezt sikerült megvalósítani, további célként egy másik, helyi ügyelői stáb kiképzését tervezik, illetve a szolgáltatás kiterjesztését az e-mailes és internetes területre. A tizenegy önkéntesből álló stáb márciustól kezdte meg munkáját, miután egy képzés során kiválasztották őket erre a szolgálatra. Munkájuk becsülendő, hiszen az ügyeletet a szabadidejükben, munkaidőn kívül vállalták. Az ügyelettel azonos időben a felvidéki stáb bekapcsolódott a LESZ rendszerébe és a felvidéki hívások mellett fogadják a kárpátaljai hívásokat is.

Az ügyeleti szolgálat célja, hogy a hívó legyen a központban, mivel a hallgatás és a meghallgatás folyamata segíti a rászorulót abban, hogy önmaga jusson el a probléma megoldásáig. A vonalat bármikor lehet hívni, akkor is, ha valaki életvezetési vagy más váratlan nehézséggel néz szembe. Alapvetően az ember az anyanyelvén érez, gondolkodik, ezen a nyelven tudja a legjobban megfogalmazni, hogy mi történik vele, ami stresszhelyzetben és krízishelyzetben különösen érvényes. A szolgálat ebben segít, mivel a rászorulók az anyanyelvükön tudják elmondani a problémáikat. A rászorulókat az ügyelet kapcsán egy olyan civil szervezethez tudják irányítani, ahol magyar nyelven üzemeltetik a szolgáltatást. Az ügyelet egy üzenettel szolgál, hogy a rászorulók bátran merjenek segítséget kérni, mivel a hívás által egy lépést tettek a megoldás felé.

A hívás nem emelt díjas.

Bővebb infó: https://www.facebook.com/FelvidekiLelkiElsosegelyTelefonszolgalat/


 
 

ma 2019.08.18 van

ma Elena, Helena névnapja van

Részletes naptár

webygroup
Slovenská verzia
English version
FőoldalFőoldal