Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Rimaszombat

Káli Krisztián és Dadka Csóri tárlata a Városháza GalériábanVytlači
 

IMG_9652.JPG

Július közepén nyílt meg a tornaljai Káli Krisztián és Dadka Csóri közös kiállításának (Természet kontra városok) első része, amelyet munkanapokon augusztus 13-ig láthatnak, ekkor nyílik a folytatás (Gömör-Kishonti portrék), amelyet szeptember közepén vált majd Kresnye András Balogvölgyet pásztázó tárlata.  
IMG_9639.JPG 

Az alábbiakban Juhász Dósa Jánosnak, a kiálljtás kurátorának az üdvözlő szavait olvashatják:

IMG_9643.JPG

Az elmúlt pár évben már a sokadik fotókiállítást nyitjuk a Városháza Galériában Gömörről. Az általunk annyira szeretett, csodált, mégis egyre inkább mostoha létben tengődő Gömörről. Ahol igazából már csak meghalni lehet, élni kevésbé. Most épp a tornaljai Káli Krisztián fotókiállítása ad szomorú bizonylatot arról, amit Gömör nagy szülöttje, Pelsőc költője, Dénes György így fogalmazott meg: „ki itt él, szépen éljen//az erdős, tündéri vidéken,//hol a tölgyesben kedves csíz dalol,//karsztvizek törnek elő a föld alól.//Ahol vén szirtek suttognak regét//És mindörökre céltalan a lét.”

IMG_9604.JPGIMG_9623.JPG

Kresnye András. Micsuda András, Agáta Bartová, Mihályi Szabolcs, Rabec László, Kovács Roland után most Káli Krisztián vállalkozott arra, hogy számot adjon az ő Gömöréről. Amíg a feljebb felsorolt fotósok mind elsőgenerációs fotósok, Káli Krisztián ilyen tekintetben már szerencsés embernek mondhatja magát, hisz örökölte ezt a hivatást, édesapja ugyanis hivatásos fotós volt, így már nyolcévesen gépet fogott a kezében.  „A legjobb gép mindig az, amelyik éppen nálam van, de a legjobb technika mégis a szemem” – nyilatkozta valahol, s mintha csak az Illés együttes híres slágerét idézni (Láss, ne csak nézz), amely ugyan minden művészetre vonatkozik, de a fotózásra talán hatványozottan. „Nem szeretem a műtermi fotózást, amely számomra túl mesterséges, ha lehetőség van rá, sokkal inkább választom a szabadtéri munkát, s nagyon szeretek például gyerekekkel dolgozni, mert ők még sokkal természetesebbek és őszintébbek, mint a felnőttek, s ez a tiszta sugárzás szinte tapintható a róluk készült képeken is” – mondja Krisztián, aki a tornaljai érettségi után közgazdászként végzett Pozsonyban. „Nagyon szerettem Pozsonyt, de könnyű szívvel jöttem haza, mert számomra a gömöri táj a legcsodálatosabb, amit szeretnék a képeimen is megörökíteni” – árulta el magáról Krisztián, aki ma egy rimaszombati cég munkatársa. Nos, a végeredményt rendhagyó módon két részben és két nyelven láthatjuk, ahogy rendhagyó az is, hogy a megszokott képalák helyett a fotós élettársa, Dadka Csóri írt verseket. A most megnyíló első rész a Természet kontra városok címet viseli, az augusztusban nyíló második rész pedig Gömör-Kishonti portrék címmel váltja majd a most látható 29 fotót. A tárlat keresztanyja Varga Anikó színművész, akivel majd a második kiállításon találkozhatnak.

IMG_9661.JPG

Krisztián nagy szerelme a repülés, a motorkerékpározás és az utazás, bár eddig még csak Európában járt, az elkövetkező években szeretne eljutni Indiába, Kanadába és Alaszkába is. „Amit csinálok, azt szenvedéllyel és lelkesedéssel teszem, s ez mindig mérhetetlen energiával tölt fel” – vallja magáról és a munkájáról Káli Krisztián.

Rimaszombat jobb sorsra érdemes egykori megyeháza, pár lézengő vonat az állomáson, ködbe burkolózó gömöri falvak, egykor emberek lakta, mára elhagyott, (r)omlásnak indult épületek, rozsdás lakat egy fabódén, amelyről Márait idézve, már sosem nem tudhatjuk meg, hogy otthon volt-e vagy állat óla, ahol mégis meghalni is csak szépen lehet. Hisz mindörökre céltalan a lét.


 
 

ma 2019.09.18 van

ma Eugénia névnapja van

Részletes naptár

webygroup
Slovenská verzia
English version
FőoldalFőoldal