Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

A város jelene

 Rimaszombat


Tengerszint feletti magasság: 208 m
Terület: 7 751 ha
Városhoz tartozó települések:
Bakti, Dúsa, Mezőtelkes, Alsó- és Felsőpokorágy, Kurinc, Szabópuszta, Szabadka, Méhes, Szőlős, Rimaszombat

Kataszteri terület: Rimaszombat, Bakti, Dúsa, Mezőtelkes, Felső- és Alsópokorágy, Tamásfala

 
A lakosság összetétele:

 
KorcsoportÖsszesen Férfiak Nők
0 – 6 év1259639620
6 – 15 év 19551053902
15 – 18 év 619309310
18 – 60 év1397768637114
60 év felett 501719833034
Együtt228271084711980

Földrajzi fekvés

 
A város és a járás a Szlovák Érchegységben fekszik a Rima folyó völgyében; a Cserhát Hegység Tájvédelmi Körzet és a Murányi Fennsík Nemzeti Park veszi körül.
 

Ipar és szolgáltatás

 
Iparát élelmiszeripari társaságok, építkezési- és gépipari cégek alkotják. Folyamatosan létrejönnek szolgáltatásokat nyújtó intézmények, vásárlóközpontok.
 

Közművelődés

 
Rimaszombat város fiatalságának oktatását és nevelését a következő intézmények biztosítják: hat óvoda (Rozsnyói utca, Rima lakótelep, Dobšinský utca, Halász utca, Daxner utca, Hatvani utca), hét alapiskola (Dobšinský-, Hostinský-, Daxner-, Tompa Mihály- és Ferenczy István Alapiskola, Dúsa úti Óvoda és Alapiskola valamint az Evangélikus Alapiskola), két speciális alapiskola ((Bottó utca és Hviezdoslav utca), Művészeti Alapiskola, Relax Szabadidőközpont, két gimnázium (Állami Gimnázium és a Tompa Mihály Református Egyházi Gimnázium), három szakközépiskola (Kereskedelmi Akadémia, Egyesült Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola, Ipari Középiskola), két szakmunkásképző (Szolgáltatási Szakiskola és Gépipari Szakmunkásképző)
 

Műemlékek

 
Keresztelő Szent János katolikus templom – a hajdani gótikus bazilika alapjaira épült, „Keresztelő Szent János boldogsága“ című oltárképe Fischer Vince legkiemelkedőbb munkája;
református templom;
evangélikus templom;
megyeháza – eredetileg Fekete Sas Hotel, mely Miksa Ferenc tervei alapján épült;
Grémium – megyeháza;
gimnázium, városháza, menhely;
Gömör-kishonti Múzeum (a volt tüzérségi kaszárnya épülete), mely értékes méhi-, kijétei és skerešovói ásatási leletekkel rendelkezik, raritásnak számít a 26. dinasztiából (i.e. 945-525 ), Abusír-el-Melek városból származó egyiptomi nő múmiája.
 
A felsorolt épületek alkotják a város műemlékvédelmi övezetét.
 

A város hírességei

 
Itt született Tompa Mihály költő, Ferenczy István szobrász, Richter Aladár botanikus, Blaha Lujza színésznő és énekesnő - a „nemzet csalogánya“, Libuša Mináčová – újságíró, a Slovenka folyóirat szerkesztője, Vladimír Mináč első felesége. Rimaszombatban egy éjszakára megszállt Kutuzov tábornok ; 1451-ben, a losonci csata után itt kötött békét Hunyadi János és Ján Jiskra.
A város egyik főispánja Janko Jesenský volt.
 

Kultúra

 
Városi Galéria, mely a kortárs művészetnek ad teret;Csillagvizsgáló, mely csillagfigyeléseivel európai elismerésnek örvend; A városban működik: Bona Fide vegyeskar, vokális kvartett, Sobotienka fúvószenekar, Rimava-, Háj- és az Új Gömör folklórcsoport, Lieskovček, Oriašok és a Kis Gömör gyerek néptánccsoportok, Divosud, Badido, Pictus, Buratinko színjátszócsoportok.
 

Sport

 
A városban működö sportklubbok: futball, jégkorong, tenisz, röplabda, birkózás, cselgáncs, lovaglás. Pihenést nyújt a Városi park és a városi uszoda is.
 

Ötletek nyaralásra

 
Kurinci üdülőközpont (2006-ban felújítás alatt!) fürdési- és horgászási lehetőséget nyújt.Meleghegyi víztároló – Szlovákia legmelegebb vizű tava közelében az ORMET és a DRIEŇOK üdülőközpont szolgáltat szállást és étkezési lehetőséget.
 

Ötletek kirándulásra

 
A kerékpározás szerelmeseit szolgálják a következő útvonalak: Rimaszombat-Alsópokorágy,Cserencsény,Rimaszombat-Felsőpokorágy-
Tóthegymeg-Kraszkó-Felsősziklás, Rimaszombat-Bakti-Szemszúró-Nagybalog, Meleghegy-Pádár-Alsópokorágy, Rimaszombat-Majsa-Antalka-Bábahegy, Rimaszombat-Kurinc-Malomvölgy; A túrázóknak ajánlott útszakaszok, tanulmányi ösvények: Somoskő, Derencsény - a nagy szlovák mesemondó faluja, Fülek-Murány szakasz, melyen Vesselényi „látogatta“ a murányi Vénuszként ismert Széchy Máriát.
 

Rendezvényeink

 
-Kulturális nyár – unaloműző nyári programsorozat;
-LETAVY – képzőművészeti tábor;
-Gömör-kishonti vásár, melyen bemutatkoznak a városban és annak környékén élő kézművesek – fafaragók, szíjgyártók, fazekasok és harangöntők;
-Dobšinský Mesés Gömörje – a Dobšinský által inspirált mesebarátok- és meseprodukciókat készítők nemzetközi találkozója;
-ATRIUM ART – zenei- és színházi fesztivál.
 

Hagyományos ételeink

 
Gömöri gombócok, haluska, krumplibaba (tocsnyi), káposztaleves és derelye.
 

 

ma 2019.09.18 van

ma Eugénia névnapja van

Részletes naptár

webygroup
Slovenská verzia
English version
FőoldalFőoldal