Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Csillagvizsgáló

Csillagvizsgáló


Csillagvizsgáló


Rimaszombatban a csillagvizsgálót 1975-ben alapították meg. Az üzemeltetési épület 1977. október 4.-én lett átadva használatba, mint Szlovákia első célszerű csillagászati épülete. A csillagvizsgáló felépítése előtt a járásban nem volt semmilyen asztrológiai intézmény. 1999. április 4.-étől a Regionális Művelődési Központok megszüntetése után szervezetileg a besztercebányai Kerületi Csillagvizsgálóhoz tartozik, mint kirendeltségi szervezet.

Szakmai tevékenység

A csillagvizsgáló szakmai tevékenysége a Nap és a Nap közvetett rádio asztronómiájának megfigyelésére irányul, a csillagoknak a Hold és egyéb bolygók általi fedésének pozíciós mérésére, beleértve az érintő fedések expedíciós megfigyeléseit, a hullócsillagok és üstökösök megfigyelését, a Hold besötétülését és a fedéstelen változó csillagok megfigyelését. Az utóbbi években a csillagvizsgáló a hullócsillagok és a csillagoknak a Hold általi pozíciós fedése megfigyelésének központi irányítója és feldolgozója lett Szlovákiában.
A szakmai megfigyelések eredményeit a Nap, a hullócsillagok és a fedések megfigyelése területén nemcsak hazai, hanem külföldi szaklapokban is publikálják (Solar Index Data Center, Solar Geophysical Data, International Lunar Occultation, European Asteroidal Occultation Network, Interbational Occultation Timing Assocition. International Meteor Organization, stb.). Hivatalos tagjai vagyunk az IMO, IOTA szervezeteknek, az EAON keretén belül nemzeti irányítók szerepét töltjük be.
Jelentősebb külföldi megfigyelő expedíciók: 1999. augusztus 11.-én a Nap teljes besötétedése (Fonyódliget, Magyarország), 1998-ban a Leonida meteoriteső megfigyelése (Mongólia), 1999-ben Spanyolország.

A csillagvizsgáló felszerelése

A megfigyelő technika standard jellegű. Az 5 m átmérőjű kupolában 150/2250-es Coudé refraktor van, az 5 m átmérős kupolájú megfigyelő helyiségben, amely önálló egységet képvisel és amelyet társadalmi munkában építettek fel, 160/2450-es refraktor, 350/4200-as Cassegrein és 100/1200-as protuberáns messzelátó található. A hordozható műszerek nyilvános megfigyelések és megfigyelő expedíciók alkalmából is ki vannak használva.

Előadások

A 60 férőhelyes előadóterem audiovizuális és didaktikai technikával van felszerelve, lehetőség van nagyfelületű vetítésre és számítógépes rajzok kihasználására, amit főleg a tanárok értékelnek a tanulók és diákok kiegészítő oktatásánál. 

Elszállásolási lehetőség

A bekerített területen UNIMO sejtekben 21 férőhely van, önálló szociális létesítményekkel és konyhával, ami lehetővé teszi a többnapos csoportos rendezvények szervezését. A terjedelmes terület az utóbbi időben, hála az alkalmazottak társadalmi aktivitásának, parki jelleget kapott, benne pihenőhelyekkel (pergola, UFO tűzhely, tavacska). 1994 végétől a csillagvizsgáló helyiségeiben székel a Szlovák Asztromómiai Szervezet titkársága -  www.szaa.sk

 

Nyitvatartási idő:
Hétfő: 8.00 tól 22.00 óráig (nyáron 23.00 óráig)
Kedd - péntek: 8.00-tól 16.00 óráig


Rimaszombat Csillagvizsgáló
Tomášovská  63
979 01 Rimavská  Sobota
tel., fax : 047 - 56247 09
E-mail: astrors@stonline.sk
Igazgató: RNDr. Pavol Rapavý


 

 


 

ma 2019.09.18 van

ma Eugénia névnapja van

Részletes naptár

webygroup
Slovenská verzia
English version
FőoldalFőoldal